Q & A 2 – met Harold van Ineveld over fase 1 van het vernieuwde jeugdbeleid

Q & A 2 – met Harold van Ineveld over fase 1 van het vernieuwde jeugdbeleid

Q & A 2 – met Harold van Ineveld over fase 1 van het vernieuwde jeugdbeleid

Binnen de jeugdafdeling ligt de focus inmiddels op volgend seizoen, op dit moment wordt de invulling van de trainersstaf gefinaliseerd en krijgen de teamindelingen vorm.  We houden tegelijkertijd het kabinet én de KNVB in de gaten, zodat we na de zomer(vakantie) een vliegende start kunnen maken. In deze serie van Q&A’s met de nieuwe HJO Harold van Ineveld beantwoorden we zoveel mogelijk vragen over het jeugdbeleid bij Swift vanaf het seizoen 2020/2021. 


Wat is het belang van winnen in de jeugdopleiding?
Prijzen winnen is leuk, maar voor jeugdteams is het veel belangrijker dat de spelers zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Onze visie op opleiden heeft als fundament dat we niet voor het succes van morgen gaan, maar voor het resultaat op de lange termijn. Realiseer je dat veel kinderen ruim tien jaar actief zijn in een jeugdopleiding. Kijk daar prestatie- en procesgericht naar met een lange termijnvisie. Hoe vaak zie je niet dat een kind van 9 of 10 jaar als een talent wordt gezien, maar dat dezelfde speler na de groeispurt niet meer tot de besten behoort? Met andere woorden: geef zoveel mogelijk jeugdspelers de kans om zich zo compleet mogelijk te ontwikkelen als voetballer, in plaats van een klein groepje te specialiseren in dingen die ze al kunnen.

 

Wat voor invloed heeft dat op het selecteren?
Dat je ook daar meer kijkt naar potentie dan naar wie nu in wedstrijden het meest beslissend is. Bij veel clubs worden tijdens een aantal trainingen aan het einde van het seizoen kinderen beoordeeld op hun kwaliteiten. Soms worden er zelfs selectiewedstrijden georganiseerd! Deze vorm staat voor mij haaks op de opleidingsprincipes waarbij het draait om de ontwikkeling van de speler. Selecteren gaat juist over de ontwikkeling over meerdere jaren, zowel tijdens trainingen als wedstrijden. Maar dan moet je die groei wel goed monitoren. Dat deden we al bij Swift, maar gaan we nog verder finetunen.


We gaan komend seizoen daarom ook werken met open selectieteams, kan je daar wat meer over vertellen?
Swift gaat in de onderbouw (O8 t/m O12) starten met twee zogenaamde selectieteams die beiden op een zo hoog mogelijk niveau in de competitie spelen. Deze teams trainen gezamenlijk en worden gezien als één groot team van 16 of 20 spelers. Dat doen we om de groep met spelers die op het hoogte niveau trainen en spelen zo groot mogelijk te maken en zo dus meer spelers de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen over een langere periode. 

 

En de rest hangt er dan maar een beetje bij?
Nee zeker niet! Dat worden de uitdagers! Ook een derde (of vierde/vijfde) team binnen een lichting moet echt aansluiting houden met de selectieteams, want misschien zitten daar wel spelertjes in die net wat meer tijd nodig hebben, maar later als een komeet omhoog schieten. Dat we die teams kort op de selecties willen houden is juist het idee van ‘gelijke kansen’. Wat bij Swift al heel goed ging was dat ook die spelers al dezelfde kwalitatief goede circuittraining kregen, dat gaan we alleen nog maar verder uitbouwen. 


Er worden spelers gerouleerd binnen de open selectieteams, wat is het idee daar achter? 
Rouleren is een onderdeel van het leerproces van een speler. Juist door te rouleren krijg je als speler een bredere blik. Die stelt je in staat om zelfstandig oplossingen te zoeken in steeds weer veranderende situaties bij trainingen en wedstrijden. Dwing kinderen juist niet te veel in een keurslijf. Soms zie je bijvoorbeeld spelers die al lang in een vast team zitten een beetje blijven hangen in een bepaalde rol. Dat is niet goed voor hun ontwikkeling. 


Maar willen jonge spelers niet vooral bij vriendjes en vriendinnetjes spelen?
Als je ze dat nu zelf vraagt zullen ze daar waarschijnlijk ‘ja’ op zeggen, maar de ervaring leert dat het voor kinderen weinig verschil maakt. Ze krijgen er op jongere leeftijd meer vriendjes bij, dat effect zie je nu ook al bij de circuittrainingen, de hele lichting kent elkaar bij naam. De open selecties gaan een hechte groep vormen van twee teams samen (vergelijkbaar met de zgn. Twin Games competities die BVO’s onderling spelen). En vergeet niet dat ze in de bovenbouw sowieso in elftallen gaan spelen, groeiend naar 14-16-18 spelers per team. Daar spelen we alvast een beetje op in… 

Hoe maak je roulerende spelers binnen een team duidelijk voor de ouders?
We gaan er absoluut geen wekelijkse tombola van maken! Er zijn verschillende opties: wisselen per blok van zes wedstrijden, werken met een vaste kern van acht spelers en er twee volgens een planning roteren. Of alles roteert op een systematische manier… Omdat per lichting de samenstelling van de spelers en de ontwikkeling per individu verschilt is maatwerk het beste. We kunnen zelfs gaan werken met eigen speelschema voor ieder individu. Er zijn al clubs die hier ervaring mee hebben, daar gaan we ook ons licht opsteken.

 

Gezinnen kunnen hun weekenden vooruit blijven plannen?
Ja, het moet duidelijk blijven en gezinnen moeten een planning kunnen maken voor de weekenden, zeker als ze meerdere sportende kinderen hebben is dat belangrijk. Het is altijd ruim vooraf duidelijk waar en hoe laat je kind moet voetballen. En het is toch ook leuk om twee teams te volgen? Dubbel plezier!

 

Dus we gaan met de ‘gelijke kansen’ filosofie vanaf komend seizoen echt een nieuwe fase in? 
Ja, het plan zoemt al enige jaren rond op de club en nu gaan we heel concreet stappen zetten met elkaar. Voor de start van het seizoen (medio augustus) liggen er heldere spelregels voor de bekerduels en competitiewedstrijden. Het zal best even wennen zijn, maar de kunst is vertrouwen te hebben in het proces voor de lange termijn. We gaan het met de technische staf en HO (.. noem het maar ons technisch hart) periodiek evalueren, we blijven het verbeteren waar mogelijk.. 


Hoe zit het met vrijwilligerstaken die per team geregeld zijn? 
Dat zijn voor ons echt bijzaken, dat mag met alle respect nooit een ‘showstopper’ zijn. Het voetbal en de jeugdopleiding, daar draait het om. Maar we gaan uiteraard in de praktische invulling met zoveel mogelijk zaken rekening houden. Achter de schermen staat bijvoorbeeld ieder kind administratief gewoon in een vast team ingedeeld. Dat zegt verder niets, het blijft alleen wel de basis waarop vrijwilligerstaken worden verdeeld. Als je geen coach/leider/spelbegeleider bent dan komt iedere ouder nog steeds aan de beurt voor de jaarlijkse bardienst.    

 

De eerstvolgende stap is het bekendmaken van de teamindelingen?
Ja, met het bekend maken van de (voorlopige) indelingen maken we zoveel mogelijk vaart. Uitgangspunt is dat iedereen op zijn niveau kan voetballen. Dat bevordert het plezier én de individuele ontwikkeling. De verwachting is dat de nieuwe teamindelingen en het trainingsschema rond 20 juni op de website staan.

 

Meer informatie over de start van het nieuwe seizoen (10 en 17 augustus waarschijnlijke aftrap) en de competitie indelingen wordt ook via de website bekendgemaakt.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!