Interview HJO Harold van Ineveld

Interview HJO Harold van Ineveld

Wie is Harold van Ineveld?
Ik ben gestart als voetballer bij AFC'34 en daarna via DOVO het trainersvak ingerold. Inmiddels ben ik al ruim 25 jaar actief in binnen en buitenland. Eerst dus bij DOVO, daarna DTS EDE en Winning Mood in de Verenigde Staten. Vervolgens heb ik o.a. bij de KNVB, IJsselmeervogels, FC Twente, FC Den Bosch veel ervaring opgedaan, zowel als trainer/coach en HJO. Ik heb verder altijd heel veel tijd gestoken in mijn eigen ontwikkeling. Ik ben al een leven lang leerling. 

Wat sprak je aan bij Swift?
Swift is een prachtige traditionele club in het hart van Amsterdam. Een vereniging die ondanks alle hedendaagse stormen ook wil vasthouden aan zijn waarden, normen en tradities. Ik kreeg een erg positief gevoel door de gesprekken met de vertegenwoordigers van de club. Ze kwamen heel vastberaden en betrokken op me over. Precies wat ik had verwacht, want in de voetbalwereld (maar bijvoorbeeld ook op de Zuidas) wordt positief en met veel respect over Swift gesproken. 

Je bent per 1 mei al begonnen, waar ligt nu meteen de focus op?
Ik volg een driesporen-route op dit moment. Ten eerste stop ik nu veel tijd in 1:1 gesprekken met iedereen die iets met de jeugd te maken heeft, kaderleden, trainers, begeleiders en vrijwilligers. Mijn doel is om iedereen persoonlijk te leren kennen, dat is de sleutel tot succes op korte en lange termijn. Daarnaast zijn we nu ontzettend druk met het samenstellen van een nieuwe kwalitatief sterke trainersstaf. Dat is een mooie uitdaging, maar die tijd en energie steken we er graag in voor alle jeugdspelers. Ik bespeur een hele sterke wil bij iedereen binnen de club om dit met elkaar goed te gaan doen. Daarnaast is er nog aantal ad hoc zaken dat we ook direct oppikken. We laten echt niets lopen om helemaal klaar te zijn voor volgend seizoen!

Een belangrijke leidraad in de jeugdopleiding van Swift is de 'gelijke kansen' filosofie, hoe kijk je daar tegen aan?
Dat is direct een speerpunt in de gesprekken die ik voer. Voor mij is dit heel belangrijk. Jeugdleden en spelers zijn geen producten. Het zijn jonge mensen die komen sporten, spelen, ontspannen, plezier maken, leren, ontwikkelen. Wij als kader hebben de taak en plicht om hen daarin te helpen en steunen. Langzaam groeiende bomen kunnen de hoogste worden. Kortom: iedereen verdient aandacht en kinderen behoren niet even snel een stempel te krijgen. Ik ben van mening dat verschil in niveau helemaal niet erg is. Wat wel erg is, is dat kinderen van het begin af aan geen gelijke kansen krijgen in een opleiding, of binnen een team of selectie tijdens een seizoen. Dat moet anders, dat kan anders!

* Gelijke Kansen: https://www.knvb.nl/assist/assist-trainers/clubontwikkeling/gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal/verdieping-gelijke-kansen 

Wat voor stijl voetbal kijk je graag naar?
Ik kijk graag naar een stijl van voetbal waarin spelers keuzes krijgen voorgelegd en daarmee onderscheidend zijn. Opties mogen (!) benutten in de wedstrijd. Ik kijk niet graag naar voorgeprogrammeerd voetbal dat er heel klinisch uitziet. Daarmee haal je ook de verrassing weg. Opbouwen om op te bouwen, kaatsen om te kaatsen, driehoekjes om een driehoekje. Het moet wel iets opleveren. Uitblinken doe je in verdedigen en aanvallen. Ik daag dus iedereen straks uit. Kom maar op!

En gaan we dat terugzien in de speelwijze van de jeugdteams bij Swift?
Wat mij betreft worden alle jeugdspelers bij Swift positief geprikkeld in hun ontwikkeling en gestimuleerd om alles uit zichzelf te halen. Ik zie graag trainers die hun spelers vertrouwen geven het zelf te mogen op te lossen in het veld. Dat is leren! Het is bijvoorbeeld veel beter dat ze in een teambespreking opties meekrijgen dan een lijst aan concrete teamopdrachten. Iedereen heeft een talent, koppelen we dat aan individueel leervermogen dan gaan we een geweldige toekomst tegemoet en met elkaar genieten van prachtig jeugdvoetbal.

Wat is jouw inspiratiebron?
De jeugdopleiding van AZ. Iedere dag bezig zijn jezelf te verbeteren. Iedere dag bezig zijn met innoveren; zowel management, staf als spelers. Met relatief weinig middelen het maximale eruit te halen. Dat doen ze daar al jaren en niet zonder succes. AZ heeft in mijn ogen veruit de beste jeugdopleiding van Nederland. Dat zie je ook terug in AZ-1 en de nationale teams. Durven uit te blinken, jezelf verbeteren, letten op elkaar (buddy systeem), goed trainen, goed spelen. 
Hoe blijf je jezelf iedere dag verbeteren?
Als jij een appel hebt en ik heb een appel, en we ruilen die met elkaar, dan hebben we nog steeds allebei een appel. Maar als jij een idee hebt en ik heb een idee en die ruilen we met elkaar, dan hebben we allebei twee ideeën. Grote dingen worden namelijk nooit door één persoon gedaan. Daarom vind ik samenwerking zo belangrijk. En daarom wil ik alle jeugdleden uitdagen om met ideeën te komen om het nog beter en leuker te maken met elkaar. Samen zijn en maken we Swift. 

Waar hoop je dat de jeugdopleiding van Swift onder jouw leiding over 5 jaar staat?  
Ik hoop dat Swift een stabiele opleiding heeft met veel draagvlak binnen de club. Het is belangrijk voor de club om de touwtjes stevig in handen te hebben van de boven- naar de onderkant. Zo blijven jeugdspelers langer en stromen door naar het eerste elftal of andere seniorenteams. Dat creëert binding binnen de club. Verder hoop ik dat we samen met alle kaderleden alles, maar dan ook echt alles nóg beter verankerd hebben. Dus, we gaan straks van goed naar nog beter. Want laten we niet vergeten, heel veel zaken bij Swift zijn gewoon goed en om trots op te zijn. Dat moeten we met elkaar uitstralen. Als laatste ga ik er voor (dat is een wens) dat we als opleiding gecertificeerd worden door de KNVB. Een mooie stap waar we dan jarenlang hard voor hebben gewerkt met elkaar als club.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!