Q & A 3 - met HJO - oktober 2020

Q & A 3 - met HJO - oktober 2020

Q & A 3 - HJO - Oktober 2020

Het eerste competitieblok zit erop, wat zijn je bevindingen? Na een voorjaar met vele uitdagingen en een drukke zomerperiode heb ik in de afgelopen anderhalve maand vooral veel bevlogen mensen aan het werk gezien in de jeugd van Swift. Iedereen wil samen stappen zetten om beter te worden. In het eerste serie wedstrijden ging dat wat mij betreft al verrassend goed, sommige teams hadden het zelfs te makkelijk, maar er waren ook een paar teams die het zwaar hadden. Voor beide groepen zoeken we naar de balans.

   

 

En als je specifiek kijkt naar het nieuw ingevoerde ‘gelijke kansen’ beleid?

Het uitgangspunt is dat we de inhoud van voetballen binnen Swift zo organiseren dat ieder kind zo lang als mogelijk, zo veel als mogelijk en zo goed als mogelijk aanbod krijgt. Langzaam groeiende bomen kunnen de grootsten worden, daarom geven we ieder kind de aandacht die past bij zijn of haar learning-curve. En doen we er alles aan om kinderen gemotiveerd te houden zich te ontwikkelen. Maar Swift is en blijft een vereniging met drie velden! Al onze ambities moeten passen, niet alles kan in één keer, maar gelukkig zien we dat meer en meer dat we hier allemaal bewuster over nadenken en ook naar gaan handelen. De mind-set is bij iedereen die aan knoppen draait goed!Wat gaat er allemaal goed?

Wetende dat huidig niveau geen garantie is voor de langere termijn is, hebben we vanaf begin dit seizoen de selecties in de onderbouw in omvang verdubbeld. Dat is een groot succes! De hoofdtrainers zetten de leerlijnen uit en leveren maatwerk binnen de grotere selecties. Spelers worden gerouleerd tussen eerste en tweede teams op basis van persoonlijke ontwikkeling en het streven naar twee gelijkwaardige goed draaiende teams op het hoogste niveau. Tijdens trainingen worden groeps- en persoonlijke leerdoelen geformuleerd en daar wordt gestructureerd aan gewerkt.Maar gelijke kansen is er toch juist voor iedereen, niet alleen selecties?

We doen hetzelfde bij de niet selectieteams, maar dan in een eigen passend tempo. Er wordt ook maatwerk toegepast, afhankelijk van het aanwezige spelerspotentieel. Zo is er bij JO10 nu sprake van een B-selectie gevormd door 10-3 en 10-4, die training krijgen op hetzelfde niveau als de selectie door een zeer hoog gekwalificeerde trainer. MO11-2 en 3 krijgen training van Dylan die net is afgestudeerd voor zijn UEFA-C diploma. We zien overal het gemiddelde niveau snel stijgen.Wordt het nu ook al geëvalueerd? Zijn er verbeterpunten?

Ja, we zitten toch nog een beetje te veel vastgeroest in het systeem van vaste teams, daarom gaan we steeds meer en slimmer mixen. Dat is nu de volgende stap, daar gaan we ook duidelijker over communiceren richting ouders en het motiverender maken voor de spelers. Dit kan zowel in de trainings- als wedstrijdsituaties, binnen leeftijdscategorieën, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan uitblinkende spelers die meespelen bij hogere leeftijdscategorie, of meiden in gemixte teams met jongens, etc.. Bijkomend voordeel: als er meer onderling wordt uitgewisseld kunnen we ook meer één vereniging worden, zonder stromingen die langs elkaar heen werken. Laten we nu echt eenheid tonen. Niet alleen met woorden.We krijgen nu te maken met een noodgedwongen pauze, hoe gaan we daar het beste van maken?

Ik zie dit toch als een kans. Bijvoorbeeld om onze eigen jeugd nog beter in kaart te brengen, we gaan daarvoor ook onafhankelijke interne scouts aanstellen. Teams gaan elkaar onderling uitdagen d.m.v. 6:6, 8:8 en 11:11 op verschillende veldafmetingen. Nu eerst tijdens trainingstijden later hopelijk ook op zaterdagen, daar zijn we al mee aan de slag. We kunnen interne toernooi gaan houden - in allerlei verschillende vormen -, leeftijd overstijgend, jongens/ meisjes, speciale trainingen organiseren, alles is mogelijk. We presenteren op zeer korte termijn een plan i.s.m. de trainers waarin we echt out-of-the-box denken.

 

Zijn er nog andere dingen je kwijt wil?

Ik werd tijdens een teammanagers vergadering in augustus aangesproken door een moeder die zich wat zorgen maakte over de hoeveelheid trainers. En waren we nog wel professioneel genoeg? Voor haar en de geruststelling van alle ouders: we hebben thans 57 hoofdtrainers, assistenten, stagiaires én hulpouders die training geven. We hebben vele gediplomeerde trainers (coaches) en in november starten er weer 14 deelnemers aan een interne opleiding JVTC. We moesten zelfs enkele coaches teleurstellen omdat de klas vol zit. We organiseren veel bijeenkomsten voor trainers en houden in januari 2021 een heus "Swift Trainers Congres". Kortom, Swift investeert in het kader, de spelers profiteren daarvan en dat is ongelooflijk mooi.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!