Akkaya (Ferit), F.

Accommodatie

Onbekend

Klik hier voor fotogallerij

Zaterdag kruisden Swift en VVZ '49 met elkaar de degens om een plek in de nacompetitie. Ze hadden tegelijkertijd ook op andere velden nog tegenstanders lopen. Waar Swift met dezelfde marge moest winnen als concurrent Zwaluwen '30 van het uitgespeelde Zuidvogels, moest VVZ '49 hopen op puntverlies van Eemdijk bij het zich op de nacompetitie richtende Breukelen. Een wedstrijd met het mobieltje en de rekenmachine in de binnenzak dus.

Beide ploegen zochten direct de aanval. Waar de bezoekers af en toe gevaarlijk het middenveld overstaken was het toch vooral Swift dat tot de eerste kansen kwam. In een kluts leek Tijs Boeting attent te kunnen profiteren maar zijn poging kwam in het zijnet.

De tweede kans van de wedstrijd was al meteen raak. Na een geplukte voorzet koos keeper Bogdan Constantin direct voor de lange bal, het kopduel werd gewonnen door Tijs Boeting en hieruit volgde een van de mooiste aanvallen uit het seizoen. Inclusief hakjes (Thomas Goebel) en overstapjes (Tijs Boeting) werd Mo Bouabgha door Sil Zijlstra vrijgespeeld. Deze zoch en vond de verre hoek, Swift stond na 11 minuten met 1-0 voor.

De thuisploeg ging op zoek naar meer om niet afhankelijk te zijn van de andere velden. VVZ beet echter meer van zich af en met enkele goede combinaties kwam het af en toe gevaarlijk door. Toen in de 27e minuut bij een van deze momenten de zestien bereikt werd, leverde dat zelfs een penalty op. Bogdan Constantin kende zijn taak bij zijn specialiteit. Met een katachtige duik werd de inzet uit de onderhoek getikt. Extra bijzonder omdat het de eerste doelpoging van de bezoekers was op dat moment.

Het opgeluchte Swift kreeg vleugels en ging op zoek naar een ruimere marge. Na een handsbal ruim binnen de zestien en een bijbehorend fluitje leek de ploeg deze ook te krijgen. Tot ieders verbazing verdween de bal echter niet op de stip maar op de lijn. De vrije trap van Tim Steij vloog rakeling voorbij de verre hoek. Ook de inglijdende Jobjan Blonk kon het laatste tikje niet meer geven.

In de ruime blessuretijd van de eerste helft - dit in verband met de blessurebehandeling van de scheidsrechter - drong Swift nogmaals aan. Teddy Jansen werd vrijgespeelt en kon uithalen maar zijn schot miste kracht. Toch mocht hij even later de armen ten hemel heffen. Wederom volledig vrijgespeeld door Tijs Boeting kon hij doordribbelen en koel afronden.

Met een voorsprong voor Zwaluwen '30 bij rust was het nog niet gelopen voor Swift. Vooral omdat VVZ'49 in diezelfde rust begreep dat het nu alles of niets was. Met meer ruimte achter zich zocht het nu de aanval. Swift kwam de eigen helft maar moeilijk af en stond onder druk. Dat er geen goal viel kwam door het geconcentreerde verdedigen in en om de zestien aan Amsterdamse zijde. Schoten werden gekraakt en belangrijke duels werden gewonnen.

Toch kon van uitstel geen afstel gemaakt worden. Na enkele vlotte combinaties en een passeeractie scoorde in de 69e minuut VVZ'49 op prachtige wijze snoeihard in de korte kruising. Dit moedigde de bezoekers alleen maar aan op zoek te gaan naar meer. En dat kwam er: na een combinatie over de linker kant kon vrij worden ingeschoten in de verre hoek. 2-2 met een kwartier te spelen.

Met de situatie op de andere velden in gedachten, stonden beide teams nu met lege handen. Swift richtte zich nu op en kwam, gesteund door het open huis dat VVZ achterin hield, in vrijwel iedere aanval gevaarlijk voor de goal van de ingevallen reservedoelman kwam. Het was Mo Bouabgha die vervolgens het dichtste bij was. Zijn vrije trap in de 81e minuut ging via de onderkant van de lat uit de goal.

Hij was twee minuten later toch trefzeker. Hij ontving de bal van Tim Steij in een man meer situatie en passeerde buitenom. Met zijn linker vond hij knap de verre hoek en bracht Swift weer op de de drempel van de nacompetitie. Met deze stand wisten de bezoekers dat ze nog twee keer moesten scoren in de weinige tijd die ze gegeven was. Het kaarsje leek op en Swift wilde profiteren.

De wedstrijd bij Zwaluwen was inmiddels afgelopen (1-3) en dus wist Swift dat de 4-2 nacompetitie zou betekenen. Die goal leek ook te komen toen Tijs Boeting in de vijf opdook voor de keeper. Tot ieders verbazing kwam de bal via een uitgestoken voet toch tegen het lichaam van de keeper.

Dus bleef het 3-2 en was Zwaluwen '30 met hun 1-3 overwinning de benodigde goal ingelopen. Deze ploegen eindigden hiermee totaal gelijk en mogen dinsdag a.s. op het veld van Marken om 20.00 uur uit gaan maken wie zaterdag 18 mei thuis aantreedt tegen FC Rijnvogels.