Scheidsrechter

Beek, H.J.G.M. van

Accommodatie

Onbekend

Na weken van scenario's kijken was het dinsdagavond eindelijk zo ver. Een beslissingswedstrijd tegen het gelijk geëindigde Zwaluwen '30 moest de laatste plek in de nacompetitie toewijzen. Met deze wedstrijd, gespeeld op Marken, was de nacompetitie eigenlijk al begonnen voor Swift.

Dat Swift en de concurrent uit Hoorn gelijkwaardig waren bleek niet alleen uit de stand op de ranglijst. Eerder in het seizoen waren zowel uit als thuis de punten gedeeld. 180 minuten zonder goals.

Dit scenario leek zich ook op Marken weer te ontrollen. In het eerste half uur vielen aan beide kanten twee schoten te noteren. Allen van buiten de zestien en zonder gevaar. Maar de wedstrijd kantelde vlak voor rust. Thomas Goebel stuurde met een intilligente koptal Tijs Boeting alleen richting de goal. Deze werd onhandig ten val gebracht ten koste van een penalty en rode kaart.

Tijs Boeting benutte zelf de strafschop en met een overtal kon Swift zich richting de rust voetballen. Zonder kleerscheuren werd deze echter niet gehaald. Robert Molenaar werd buitenom gepasseerd en bij het binnengaan van de 16 kwam zijn sliding te laat. Ook hier een penalty en een kaart. Maar de penalty werd gemist en de kaart was een geel. Smaakt die thee toch anders.

Waar op het veld niemand de rust kon vinden, bleek deze in de kleedkamer te liggen. Op zoek naar serene rust zaten de mannen schouder aan schouder in het knusse thuishok van SV Marken. Daar was ook alle gelegenheid voor, want over het strijdplan was geen discussie: op zoek naar 2-0.

Tim Steij gaf het meeste handen en voeten aan dit voornemen en schoot al na vijf minuten op prachtige wijze raak. Hij had de bal gekregen van Olaf Terhaar en passeerde in de breedte drie man om vervolgens vanaf 20 meter in de verre hoek af te drukken.

Met 2-0 voor en een man meer op het veld leek er geen vuiltje aan de frisse Zuiderzee-lucht. Echter, vier minuten later kreeg Olaf Terhaar uit een voorzet de bal op het scheenbeen en passeerde hij de eigen doelman op fraaie wijze. Dit zorgde voor (nieuw) geloof bij Zwaluwen '30.

Tot twee gemiste voorzetten en een gekraakt afschandschot kwam de ploeg in de daarop volgende minuten. En Swift leek door onrust aan de bal verder achteruit gedrukt te worden. Maar door soeverein verdedigen werd er nog altijd geen enkel schot tussen de palen toegestaan. Met uitzondering van eigen vuur.

De dadendrang van de ploeg uit Hoorn liep echter uit de hand. In een opstootje na een harde overtreding van Tim Steij kon de ploeg zich niet beheersen en kreeg het een tweede rode kaart. Met 9 man leek het vat wel heel snel leeg te geraken.

Je kunt er op twee manieren van profiteren. Of je voetbalt je rustig naar de open ruimtes en wacht op de kansen die vanzelf gaan komen, of je speelt alles haastig naar voren in de hoop dat je met een wondergoal iedereen kan bevrijden. De meest voor de hand liggende tweede optie werd gekozen, en met succes.

Sil Zijlstra stuurde Tijs Boeting diep. Deze keek, keek nog een keer en pakte zijn gevoelige linkervoetje erbij. Deze produceerde een stift waardoor niemand nog recht had op restitutie van zijn toegangskaartje. Dit was namelijk waar voor je geld. Smullen.

Niet veel later gooide raakte Mo Bouabga, die zijn schietschoenen had aangetrokken, wederom de lat. Twee minuten later vond hij vanaf dezelfde plek de keeper op zijn weg. Het schot was echter zo hard dat in de rebound een niet te missen kans voor Sil Zijlstra ontstond. Met een attente intikker besliste hij de wedstrijd.

Zwaluwen '30 gaf zich over en trok zich terug om de nederlaag beperkt te houden. Fabian Munsterma nog een 'rooie' tackle, Jobjan Blonk leverde studiemateriaal af met een passeerbeweging, Hasse Bosboom volleerde vanuit een corner op spectaculaire wijze en Bogdan Constantin keerde in de 89e minuut het eerste schot dat hij (van een vijandelijk vuur) tussen de palen kreeg.

Verandering in de score bracht dit allemaal niet meer. Ruim voor het laatste fluitsignaal wist Swift al dat het zich kon opmaken voor de nacompetitiewedstrijd aanstaande zaterdag. Thuis tegen FC Rijnvogels (14.30 - Olympiaplein).