Scheidsrechter

Perk, E. van der

Accommodatie

Onbekend

Swift tegen Rijnvogels werd in de tweede helft het voetbalgevecht waar iedereen op hoopte en kreeg met de spectaculaire slotfase uiteindelijk een ontknoping die de topwedstrijd in 1B verdiende. Na grote kansen over en weer schoot de ingevallen Thijs Haselhoff in 97e minuut met een prachtige volley de enige treffer van de middag tegen de touwen.

Swift - FC Rijnvogels, een wedstrijd met een rijke recente geschiedenis. Beide ploegen speelden niet alleen om de punten maar ook voor revanche op een recente nederlaag. Swift leed bij de koploper de eerste nederlaag van het seizoen (3-1) en Rijnvogels miste vorig seizoen promotie naar de hoofklasse door een nederlaag op het Olympiaplein (2-0). Natuurlijk was er ook het gat van 10 punten dat als een deken over de confrontatie lag.

De stiekeme blik op de ranglijst was er echter vooral vanuit het Katwijkse kamp. De 'stel-dat..' en 'wat-als..' scenario's waren in de voorbeschouwingen niet van de lucht. Die luxe heeft Swift niet, nacompetitie halen is de doelstelling en dat is nog verre van zeker. Voor de mannen van het Olympiaplein telt wekelijks het hier en nu.

Swift startte fris en na twee minuten legde het een uitstekende aanval over vijf stations neer die begon en eindigde bij Fabian Munsterman. Zijn schot kon gekraakt worden door een inspringende verdediger. Uit de corner die volgde kon Tim Steij de afvallende bal niet tussen de palen krijgen.

Na deze goede openingsfase kwam Rijnvogels meer in het spel. Het had meer grip op de thuisploeg en hoefde alleen een schuiver van Rutger de Vries toe te staan in de 22e minuut. De eerste doelpoging van de bezoekers kon na 26 minuten worden genoteerd. De vrije trap ging over. Swift had voor rust nog twee pogingen die snelheid (Olaf Terhaar) of richting (Kortland) misten.

Rijnvogels kwam vanuit veldspel nauwelijks tot doelpogingen, maar des te gevaarlijker was de ploeg uit spelhervattingen. Bij nagenoeg iedere corner van zowel links als rechts was het gevaarlijk voor de goal van Bogdan Constantin. Vlak voor rust glipte een aanvaller voor het eerst achter de verdediging van Swift. Zijn lob ging wel over de uitgekomen Constantin maar miste het doel ruim.

Na de rust werden de ruimtes groter. Swift kon in de tweede helft langer doorcombineren op de helft van Rijnvogels en kwam zo tot meer doelpogingen. De eerste was van Tim Steij die in de eerste minuut na een combinatie met Tobias Kuyvenhoven niet genoeg vaart mee kon geven aan zijn schot in de verre hoek. Even daarvoor had Constantin al een aangename zweef naar de verre hoek kunnen maken om te klemmen. Een redding van het type 'heerlijk-voor-een-keeper'.

Wederom Tim Steij dribbelde na een kwartier in de tweede helft de zestien in en vanuit een moeilijke hoek kwam hij alleen op de keeper. Zijn poging ging net niet onder de keeper. Met het verder doorcombineren op de vijandelijke helft en de voorschrijdende klok werden ook de ruimtes op het middenveld steeds veld groter.

Als er één situatie is waar Rijnvogels raad mee weet dan zijn dat die grote ruimtes. Zo ook deze keer. Naarmate de klok dichter naar de negentig kroop werden de kansen aan beide kanten talrijker en vooral ook groter.

In de 76e minuut kreeg Kuyvenhoven na een uitstekende actie van Mo Bouabgha buitenom op 12 meter de bal in de voeten. Zijn strakke inzet kwam op de voeten van de doelman. Vier minuten later kwam Swift goed weg doordat Teddy Jansen bij (weer) een corner de bal van de doellijn redde. Eenzelfde situatie deed zich vervolgens voor bij de goal van Rijnvogels waar Thijs Haselhoff koppend wel de doelman maar niet de laatste verdediger passeerde.

Dat je ook wedstrijden kunt beslissen door niet na te denken maar gewoon maar te doen bewees de blessuretijd want soms vallen zaken op een ongelooflijke manier samen. Olaf Terhaar liep in de 95e minuut een hoofdwond op en moest naar de kant. Zonder wissels leek het logisch dat Swift met tien man op een puntendeling ging stranden. Maar een onbewust gevoel bij alles in het blauw en wit zorgde ervoor dat het alsnog op zoek ging naar de winnende treffer.

Die openingstreffer kwam er door vier momenten van 'niet-denken-maar-doen' achter elkaar. Zeer kort na elkaar.

Fabian Munsterman hield ondanks drie (!) val-en-opsta-situaties de bal in bezit in de vijandelijke zestien, hij vond Floris Reurts die in de bal de volle zestien inloodste. Kuyvenhoven kon met de borst controleren en met de rug naar de goal kon hij alleen zichzelf lanceren voor een omhaal. Die omhaal kwam terecht bij Thijs Haselhoff, zijn volley vanaf de penaltystip belandde onhoudbaar in het dak van de goal.

Twee minuten later volgde de ontlading bij de thuisploeg. Ontlading die niet alleen uit simpele vreugde bestond, maar minstens zoveel uit trots. Niet vanwege een ranglijst of revanche, maar gewoon omdat het zojuist een prachtige voetbalwedstrijd gewonnen had.

Man of the Match Olaf Terhaar Sive Droste sprak tot de volle kantine "Dit zijn de potjes waarom je het doet. Om dit mee te maken zit ik op voetbal."