Scheidsrechter

Rijsbergen, B. van

Accommodatie

Onbekend

Met een bezoek aan Oud-Beijerland startte Swift zaterdag de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse. Tegen SHO (nr. 2 uit 1C) speelde het met 1-1 gelijk. Het was Tobias Kuyvenhoven die de achterstand opgelopen in de eerste helft ongedaan maakte. Via een penalty stelde hij acht minuten voor tijd het belangrijke punt veilig.

In aanloop naar de eerste wedstrijd in de nacompetitie was het speelschema dankbaar onderwerp van gesprek. Er passeerden diverse scenario's de Swifter revue. Wat kan, mag en zal gebeuren waren de vragen. De antwoorden werden telkens gereduceerd tot de conclusie dat de eerste wedstrijd verliezen het één en ander wel erg lastig zou maken. Vol aan de bak dus.

Op het voortreffelijke hoofdveld van SHO werd de lust om hoog tempo te spelen al snel gesmoord door de oplopende temperaturen. Het eerste kwart van de wedstrijd kon bestempeld worden als wederzijds aftasten. Mogelijkheden waren schaars, kansen absent.

Na deze periode kwam Swift steeds beter in het spel en kon het enkele malen via vlotte combinaties de zestien van SHO bereiken. Het leverde vooral afstandschoten af die allen richting (Mo Bouabgha, Marcel van Aken) of snelheid (Rutger de Vries) misten. Daarnaast vonden de voorzetten van de zijkan geen Swifter voet. Het grootste gevaar van SHO werd tot tweemaal toe door Swift zelf gecrëeerd door een combinatie van zeer onzorgvuldige opbouw en scherp loerende spitsen.

Toen iedereen langzaam overtuigd was geraakt dat beide ploegen met 0-0 in de kleedkamer zouden zitten viel opeens de 1-0. Een ongelukkig moment in de Swift defensie stelde de goed doorgelopen aanvaller in staat om de ruststand in het voordeel van de bezoekers aan te passen.

Na de rust ging Swift het veld op met twee frisse krachten op de voorste lijn. De dadendrang van het offensieve Swift leverde al gauw de eerste mogelijkheden op. Tijs Boeting vond koppend de verre hoek maar zag daar een verdediger hetzelfde doen. Hasse Bosboom leek te gaan scoren na voortreffelijk werk van Mo Bouabgha, maar ook zijn inzet werd voor de doellijn weggehaald. In de nastoot schoot Olaf Terhaar Sive Droste over.

Swift leek op weg naar de gelijkmaker maar moest even later opgelucht ademhalen toen het SHO een twee-tegen-één situatie niet zag verzilveren en het even later een vrije trap op de lat schoot.

Het overleven van deze wapenfeiten was het teken voor Swift om nog verder naar voren te spelen. Jorrit Stracke werd ingebracht en met zijn snelheid en diepte ging het spel nog verder richting de helft van SHO. Tim Steij zag uit een poging vanaf de punt van de 16 zijn bal langs de verre kruising scheren, twee minuten later deed zijn vrije trap via een vijandelijk been hetzelfde. Zo was de zestien regelmatig drukbezet maar bleven echte kansen uit.

Toch viel de gelijkmaker uit een moment waarop het (te) druk was in de zestien van SHO. Een op het oog ongevaarlijke voorzet kwam ongelukkig tegen de hand van één der verderdigers. Maar ongelukkig staat niet in het spelregelboek en dus gaf de goed leidende scheidsrechter terecht een penalty. Swift profiteerde dankbaar en kwam via Tobias Kuyvenhoven op gelijke hoogte.

In het kleine kwartier dat volgde leek Swift nog de volle overwinning binnen te kunnen halen. Tijs Boeting zag een voorzet van Jorrit Stracke aan zich voorbij gaan en de laatste kopte in de blessuretijd bijna raak bij de tweede paal. Maar de gelijke stand bleef op het bord staan en dat biedt beide ploegen nog perspectief. In de penalyserie die volgde - van belang wanneer de ploegen gelijk eindigen - was Swift de sterkste (4-2).

Swift heeft het lichte voordeel dat het kan aanzien wat het moet doen op 31 mei thuis tegen Deltasport omdat deze ploeg volgende week eerst SHO ontvangt.